Η Ιστορία του Sushi

Το sushi αποτελεί αδιαμφισβήτητα το εθνικό πιάτο της Ιαπωνίας, καθώς και ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φαγητό, που περιέχει ως επί το πλείστον ωμό ψάρι, ρύζι και λαχανικά. Ποια είναι όμως η ιστορία του sushi; Πότε ξεκινά η παραγωγή του και πότε εξαπλώθηκε στη χώρα, αλλά και ξεπέρασε τα στενά σύνορά της για να κατακτήσει τον πλανήτη;

Η Αρχική Συνταγή του Sushi

Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, το sushi δε σημαίνει στην πραγματικότητα “ωμό ψάρι”. Η αρχική του ονομασία μάλιστα ήταν narezushi. Ωστόσο, επρόκειτο για μια αρκετά διαφορετική συνταγή. Γύρω στον 4ο αιώνα π. Χ., λοιπόν, στην Κίνα είχαν εφεύρει μια τεχνική διατήρησης του ψαριού για αρκετό καιρό. Η τεχνική αυτή βασιζόταν στο ρύζι, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως μέσο συντήρησης μαζί με ξύδι για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο. Σε αυτή την τεχνική, όμως, το ρύζι δεν ήταν βρώσιμο.

Αυτή η τεχνική εισήχθη στην Ιαπωνία περίπου τον 8ο αιώνα μ. Χ. και αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα ήταν υπαίτια για την εξάπλωση ενός εκ των εμβληματικών πιάτων της Ιαπωνίας. Το ίδιο συνέβη και με το ξύδι ρυζιού, αλλά και το κρασί. Οι Ιάπωνες σεφ όμως ήταν εκείνοι που εξέλιξαν το αρχικό πιάτο και έδωσαν μορφή στα σύγχρονα αριστουργήματα γευστικών εκρήξεων, που όλοι γνωρίζουμε.

Sushi & Δυτικός Κόσμος

Στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως το sushi διαδόθηκε γύρω στα 1870. Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για εστιατόρια που σέρβιραν sushi, όπως και για Ιάπωνες που κερνούσαν τους ντόπιους αυτό το εξωτικό και πεντανόστιμο έδεσμα.

Η εξάπλωση του sushi στις υπόλοιπες χώρες άργησε λίγο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται πρώτα το 1930, ενώ στον Καναδά φαίνεται πως οι πρώτες μαρτυρίες τοποθετούνται κοντά στο 1960. Ωστόσο, όσο κι αν άργησε να γίνει ευρέως γνωστό, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον τεράστιο αντίκτυπο του sushi παγκοσμίως στην σύγχρονη εποχή, κάτι που είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού!