Η Υπέροχη Χημεία του Sushi

Το γνωρίζατε ότι οι Ιάπωνες σεφ περνούν έως και επτά χρόνια, προσπαθώντας να εντρυφήσουν στην τέχνη του sushi; Είναι εντυπωσιακή η προσοχή στην τελειότητα, που επιδεικνύουν οι επαγγελματίες μάγειρες και που επιθυμούν να μεταδώσουν από γενιά σε γενιά. Από την τεχνική του φιλεταρίσματος του ψαριού, μέχρι τη μελέτη των χημικών ενώσεων που υπάρχουν στο sushi, οι σεφ της Ιαπωνίας είναι άκρως αναλυτικοί και λεπτομερείς. Εξάλλου, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά και αυτό είναι κάτι που οι σεφ το ξέρουν καλά!

Απαράμιλλη Γεύση & Ενδιαφέροντα Στοιχεία

Έχετε ακούσει ποτέ τη λέξη “umami”; Πρόκειται για την πέμπτη γεύση, εκτός από τις γνωστές σε όλους μας αλμυρή, πικρή, ξινή και γλυκιά γεύση. Το umami εκφράζει την πεμπτουσία των γεύσεων και υπεύθυνο γι’ αυτό είναι το γλουταμινικό. Αυτή η ουσία φροντίζει για την πραγματική νοστιμιά του φαγητού και είναι ακόμη πιο βαθιά, έντονη και ευχάριστη από κάθε άλλη. Ε, λοιπόν, το sushi χαρακτηρίζεται από την συγκεκριμένη γεύση και αυτός είναι ο βασικός λόγος, για τον οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο ευρύ κοινό. Ακόμη και στο Instagram γίνεται χαμός με τις νέες τάσεις στο sushi!

Ένα από τα βασικά συστατικά του sushi είναι το δίχως άλλο το ρύζι. Πρέπει το ρύζι να είναι κοντόκοκκο και κολλώδες. Δεν είναι όλες οι ποικιλίες ρυζιού κατάλληλες για την παρασκευή sushi. Έπειτα, το ρύζι μαρινάρεται σε ξύδι και ζάχαρη, ενώ ορισμένοι προσθέτουν επίσης φύκια kombu. Προσοχή όμως πρέπει να επιδεικνύεται και στην ακεραιότητα του κάθε κόκκου, καθώς δεν πρέπει το ρύζι να λασπώσει. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να σπάσουν οι κόκκοι και να απελευθερωθεί το άμυλο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το ψάρι για το sushi πρέπει να είναι λιπαρό. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας, μιας και η γεύση επηρεάζεται από τα καλά λιπαρά του φαγητού. Επίσης, διαφορά στη γεύση κάνει η διατροφή και ο τρόπος ζωής του ψαριού. Όλα αυτά συνδυάζονται αρμονικά και το αποτέλεσμα δίνει το ιδανικό sushi!